Karnaubský vosk

Vysoce kvalitní ochrana pro nové a zánovní laky. Chrání proti nepříznivým povětrnostním vlivům a snižuje přilnavost nečistot. S efektem odtoku vody. Vysoce kvalitní karnaubský vosk chrání barvu a dodává laku perfektní zářivý lesk.

  • Karnaubský vosk vyniká vysokým povrchovým leskem.
  • Je snadno aplikovatelný.
  • Po nanesení vytváří jemný ochranný film.
  • Karnaubský vosk je nejtvrdší z existujících přírodních vosků.
  • Výtečně odpuzuje vodu.

 

Ochranných účinků karnaubského vosku se využívá již od 19. století. V automobilovém průmyslu se karnaubský vosk díky svým jedinečným ochranným vlastnostem a dlouhé trvanlivosti používá pro ochranu laku karosérií.

Z čeho se skládá a v čem se používá?    

Karnaubský vosk je vosk získávaný z listů brazilské palmy Copernicia prunifera. Název podle INCI je Copernicia Cerifera (carnauba) wax, v potravinářství se značí E 903.

Jeho hlavními složkami jsou estery mastných kyselin (80-85 %), mastné alkoholy (10-16 %), kyseliny (3-6 %) a uhlovodíky (1-3 %). Charakteristický je pro něj obsah glykolů (zhruba 20 %), hydroxylových mastných kyselin (okolo 6 %) a kyseliny skořicové (asi 10 %).

Používá se pro dosažení lesklosti v mnoha různých podobách.

V kosmetickém průmyslu se karnaubský vosk přidává do tuhých tělových krémů, do řasenek, rtěnek, make-upů, balzámů a dalších výrobků. V potravinářském průmyslu se přidává do marmelád, vína, kvasnic, cukru, želatiny, kávových produktů, mléčných i ovocných šťáv.

V dřevozpracujícím průmyslu se karnaubský vosk využívá jako přísada do rostlinných olejů k ošetření namáhaných dřevěných povrchů (podlah, nábytku …), k výrobě past a leštěnek.